Mobil logo svart

Var snäll mot tarmen i jul!

Visste du att 80% av vårt immunförsvar sitter i tarmarna?  Har vi dålig balans i tarmfloran är det lätt att vi blir sjuka. En frisk och balanserad tarmflora hjälper till att smälta maten bättre. När kroppen tar upp näringen i maten så ökar vårt immunförsvar samt vår hälsa.
 

Mat som påverkar tarmen

Bakteriefloran i tarmarna påverkas av maten du äter. Men även hur du äter, din sinnesstämning, stress och mediciner påverkar.

Det finns mycket du själv kan göra för att få en bättre tarmhälsa. Ett enkelt sätt är mjölksyrebakterier och probiotika. Även mjölksyrad mat som tex syrade grönsaker och fermenterade drycker såsom Kombucha och Molkosan är bra. Sen är fibrer och enzymer väldigt viktiga. Och naturligtvis motion.

Mår magen bra så mår kroppen bra!

Ät julmaten i lugn och ro. Blanda den tunga maten med massor av goda sallader och fisk.  Drick mycket vatten och ät dig lagom mätt. Tillaga helst maten från grunden och använd mycket örter som tex fänkål, ingefära, vitlök, gurkmeja, anis, kardemumma, kummin, pepparmynt, peppar och nypon. Örterna är bra för matsmältningen.

Stressa lagom, ta långa promenader och sov ordentligt. En liten eftermiddagslur är aldrig fel. Naturligtvis kan du även njuta av lite julgodis.
 

Etiketter: kost tarm

Senaste inläggen

Etikettmoln

Bloggarkiv

Länkar

-